Děláme to, co umíme a děláme to s láskou

Zdravé nebo levné

16.11.2011 10:08

Máslo 24.90,-
Mléko 11.90,-
Šunka 9.90,-

a mohl bych pokračovat doaleluja. Chceš topit polským levným uhlím? Ano! Počítej s menší výhřevností, více popílkem, horším spalováním....ale nekupte to, když je to tak levné! Chceš tankovat levný benzín? Ano! A že auto netáhne a spotřebuje více paliva? Na to naše popojíždění po městě to stačí....

Chcete konzumovat levné potraviny? Ano! A že vám po nich bude zle? Nevadí, hodím se marod.

Vše souvisí se vším.

Každá potravina má svoji energetickou hodnotu, dejme tomu, že maso má v kilogramu 100% energie. Ale zákazník dá přednost masu levnějšímu, no nekup to, když je to tak levné. Ale dostane maso s hodnotou 60% energie v kilogramu. A ten rozdíl se musí někde projevit. Za prvé se projeví v peněžence. A to zákazník vidí hned, má radost jak lišácky ušetřil. Za druhé se projeví na jeho těle. Cítí se unavený, sláb, později možno i nemocen. Postupně se léčí s nemocemi - tzv civilizačními. Ale nekupte to, když je to tak levné. Tato praxe o ceně vs energii se dá aplikovat na veškeré potraviny, které konzumujeme. Bohužel skoro 16ti letá masáž o "nutnosti kupovat" levné a levnější dohnala český národ do chřtánu hyper/mega marketů a ti si mnou ruce. Zvedne se DPH? Ó Bože, zdražíme? Ne! Nezdražíme, zákazník přeci počítá každou korunu! Musíme tedy začít u dodavatele. Dodavateli, zlevni! Dodavatel může zlevnit, zlevní vstupy, maso nahradí sójou. Zákazník je spokojen, hypermarket je spokojen, dodavatel má odbyt. Plyne čas.......a zákazník nepozorovaně konzumuje více a více náhražek....už mu ani nepříjde, že mleté maso nechutná jako od maminky. Začne ho trápit zdraví, navštíví lékaře...a ejhle...choroba je na světe. Zdá se to jako začarovaný kruh. Ale jen zdá.....

Řešení je velmi jednoduché....

Stačí z kruhu vystoupit. Zjistíte, že kvalitní potraviny nejsou tak drahé, že masáž marketů je na druhý pohled zbytečná.  

Víte ještě jak chutná mléko? Mléko od krávy. To mléko, které vám po několika dnech v chladu zkysne, můžete z něj udělat tvaroh, zákys, jogurt.

Až vám jednoho dne dojde, stejně jako mně, že takto ne, ochutnáte poctivou "potravinu", bez přidaných hodnot, pochopíte.

Do té doby můžete nadávat na kvalitu potravin v marketech. Mně osobně je úplně jedno co v marketech prodávají, nekoupil bych si tam ani housku.

 

Zdraví zdar.

 

M.H.

P.S.: Kvalití potraviny mají své kouzlo, tím jest nejen jejich originální a nenahraditelná chuť, ale i jejich vnitřní energie!

 

 

 

Kontakt

Martin Horňák

infozavináčpeceokrajinu.cz

IČO: 76444554

telefon není, bylo příliš mnoho telefonního spamu
Datová schránka ID: sm7h9ru
Bankovní spojení č.ú.:
670100-2207263800/6210

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode