Děláme to, co umíme a děláme to s láskou

Můj reálný pohled na zemědělskou půdu, aneb jak to opravdu je I.díl

17.02.2012 20:12

    Před pár dny padla poslední kapka do mé číše s tématem zemědělská půda a její využívání. Pokusím se zde co nejreálněji popsat jak funguje hopodaření na zemědělské půdě v krajině kam jsem vkročil. Přesto, rozhodně nejsem typ, který háže všechny zemědělce do jednoho koše. Podotýkám, že níže uvedé informace jsou moje poznatky za pár let na venkově.

    Orná půda, země, místo kde vzniká část našeho bytí. Místo, bez kterého bychom se neobešli. Určitě existuje mnoho úhlů pohledu, ale já jsem asi silně zaujatý a možná málo objektivní, ale je to dáno vlastním myšlením a intuicí. Kupříkladu hektar orné půdy, hektar po desítky let intenzivně obhospodařován technikou, težkou technikou, neboť je potřeba mít stále větší pracovní záběr, silnější a zárověň težší stroje. Mění se technika, mění se půda. Vývoj nezastavíme. Nebudu chodit kolem horké kaše, orná půda tímto přístupem trpí. Obecně je známo, že je těžkou technikou silně zhuťnována, to znamená méně kyslíku, méně kyslíku je méně hmyzu, půda umírá. Mám příklad z praxe - nevelký pozemek na okaji orné, celý život trpěl pod tíhou techniky, o zapravování odebráných živin si nědělám iluze. Vidím stovky hektarů, které nejsou půdou, ale místem, rostliny využívají "půdu" jen jako podklad, živoří z vláhy, slunce, dusíkatých hnojiv, postřiků, sem tam hnůj. Ale zpět, náš konkrétní příklad je dokonale ukázkový. Plocha kolem půlhektaru, od "pradávna" orná, nemám pamětníky abych doložil její složení před 100lety, ale s ohledem na svoje mnohaleté sledování si nedělám iluze, že byla stejně vypotřebená jako je dnes. Za tento půlhektar dostane majitel orné od zemědělce cca 250Kč/rok , na dani za pozemek zaplatí 230Kč/rok. Rozdíl je směšný. Zemědělec se sice postará, ale dostane dotaci, má sklizeň, potřebuje naftu a techniku. (Čísla řeším a jen co to půjde je zveřejním) . Ale co majitel.....majitel pozemku má dvě možnosti, doufat, že jeho pozemek se někdy v budoucnu stane stavební parcelou a tím pádem se velmi zhodnotí, nebo může vzít osud svého pozemku do svých rukou. A skončit s jeho absolutní degradací - protože běžným způsobem se z půdy více čerpá než přidává a jednoho krásného dne vám zemědělec předá absolutně vyčerpanou, mrtvou půdu.

    Jak vzít osud, alespoň částečně, do svých rukou? Možnost je jediná, začít něco aktivně dělat. Čím dřív tím líp. Změnit osud pozemku jde jednoduše:

  • Oželet pár peněz ročně za nájem, rozbít malinké prasátko a investovat. 
  • Je jednoduché využít pozemek mnohem efektivněji, než doposud probíhá. 
  • Stačí jen chtít, mít potřebu něco změnit.
  • Půdu jde zhodnotit i jinak než jen převodem na stavební parcelu

Jak na to?

    Ideální na změnu k lepšímu je výsadba stromů, keřů, které napomáhají zvyšovat, v našem případě udržet biodiverzitu v nekonečných lánech řepky, pšenice a podobně. Bude vás to stát mnoho času, úsílí, síly a peněz. Výsledek je bohužel v dnešní době silně nedoceňen, ale rozhodně stojí za to! Protože zelená barva přeci uklidňuje :)

 

 

Závěřečný komentář:

Sami jsme se ženou v podobné situaci, takže v budoucnu přibude mnohem víc poznatků, fotografií z realizace a podobně. Chce to jen čas.

 

 

 

Kontakt

Martin Horňák

infozavináčpeceokrajinu.cz

IČO: 76444554

telefon není, bylo příliš mnoho telefonního spamu
Datová schránka ID: sm7h9ru
Bankovní spojení č.ú.:
670100-2207263800/6210

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode