Děláme to, co umíme a děláme to s láskou

Jak se nechat opít rohlíkem, aneb udržitelný život na zemi v praxi

21.02.2012 23:33

    Krátké pojednání o spalovně odpadů nedaleko Plzně. Jak jsem s nelibostí zjistil, už přes rok se řeší vybudování spalovny odpadů v Chotíkově u Plzně. Je to ukázkový příklad toho, jak moudrost a inteligence zůstavají v pozadí a jsou převálcovány vyššími zájmy. 
    Na úvod bych doporučil přečtení krátké zprávy:

www.enviweb.cz/clanek/eia/90296/plzensky-kraj-dal-souhlas-k-zameru-stavby-spalovny-odpadu-u-plzne

    Kouzlo nevyspělých lidí je v tom, že neřeší prevenci, ale následky. Ono je to na první pohled jednodušší, má to ale několik háčků. Obecně pro spalovny odpadů platí přísnější pravidla co se emisí a provozu týče, o tom není pochyb. Ale stačí to? Samozřejmě že nestačí. O tom není pochyb. Ani ta nejmodernější technologie spalování nezabezpečí, že nebudou do ovzduší unikat zdraví škodlivé látky. Obecně je spalování odpadu velmi neekologické. Už ono slovo: ODPAD? Kdo a jak definuje odpad? Ve zdravé společnosti odpad neexistuje. Každá věc má svoji energii a využití. Proto jsme zavedli termín RECYKLACE. Spalování odpadu je špatné a velmi krátkozraké rozhodnutí podpořeno lobbingem patřičných firem, v tomto případě Plzeňskou teplárenskou. Její jednání z ní logicky z pohledu nedospělé firmy jdoucí za ziskem. Moderní schopná firma by měla snahu řešit odpadové hospodářství moderněji a vyspěleji a ne jen slaboduchým spalováním. Není pochyb, že spalováním odpadů vzniká plno karcinogenním látek, část jich je měřena, zajištěna filtry, ale kam odchází z filtrů? A část jich je neviditelně rozptýlena po okolí, kde ji lidé vstřebají a u někoho vyvolá např rakovinu, jiný to přejde v klidu. Je to snad způsob jak se zbavit slabých jedinců? Přírodní zákon praví, že silnější přežije, že by bylo toto jeden ze spůsobů jak na to? Spokojený a zdravý člověk je nejlepším přínosem pro společnost. Problém nastává v okamžiku, kdy je jeho spokojený život narušen, v tomto případě spalovnou odpadů. Dá se od takto narušeného životního prostředí očekávat spokojenost jeho obyvatel? Co všechno člověk tedy vydrží? Nedávno mě stejně tak ze židle zvedla informace o spalování ostravských kalů v nedaleké cementárně u Lovosic....nikdo v zahraničí to spalovat nechtěl, proč asi? "Všichni" si stěžují, jak jsme skládka Evropy, ale málokdo má snahu to změnit. Úsměvné je, že v referendu o spalovně v dotčené obci bylo nadpoloviční většinou řečeno ANO. Uvědomují si obyvatelé následky jakým se budou vystavovat oni, jejich děti a děti jejich dětí? Pochybuju o zdravém rozumu lidí hlasujících pro. Není čas začít myslet jinak? V moderní společnosti bych místo řešení problému spalování odpadů, potažmo skládkování čekal najít řešení jak odpadům předcházet. Mám pocit, že tohle nikdo neřeší. Konzumenti konzumují, tak to je. 
    Bohužel je v plno lidech zažitá tradice, že odpad se pálí, tím vzniká teplo, teplo se dá využít, ale co škodlivé látky? O DDT bylo taky plno lidí přesvedčeno, že jsou správné. Později to prasklo a přišlo zjištění o jejich abs škodlivosti. V posledních letech se zase zjistilo, jak škodlivé jsou zplodiny z naftových motorů, začlo se řešit EURO a umweltplakette ve velkých městech. Nemluvě o škodlivosti různých moderních stavebních prvků, kterými si majitelé domů dobrovolně ničí zdraví. Za pár let se příjde, až ta vlna euforie odezní a vývoj lidstva zase dál pokročí, že i spalovna odpadů není to pravé řešení. Bohužel, než se tak stane, bude tisíce lidí dýchat nezdravý vzduch a vystavovat se tak rizikům zdravotních potíží. Zdraví máme jen jedno, ale asi to nepovažujeme za důležité, když se podle toho tak chováme.  A to je smutné.
    Moderní a jednodušší je řešit samotný vznik odpadů, čím méně tzv odpadů, tím méně potřeba spaloven a skládek. Spalovna jen nahrává konzumu a nikterak neomezuje vznik odpadů. A to je špatně. Otázkou je, jak zamezit takovýmto krokům, jak ukázat lidem, že zdraví je základ, odrazový můstek ke spokojenému životu. Proč se chovat zpátečnicky, když existuje lepší a ekonomičtější řešení. Proč musí za touhu postavit spalovnu platit obyčejní lidé? Jen proto, že si zase někdo chce prosadit svou, hlava nehlava? To je důkaz o vyspělosti naší společnosti? Jestli ano, tak to potěž pán Bůh a zlý pryč. 

 

 

 

 

 

Kontakt

Martin Horňák

infozavináčpeceokrajinu.cz

IČO: 76444554

telefon není, bylo příliš mnoho telefonního spamu
Datová schránka ID: sm7h9ru
Bankovní spojení č.ú.:
670100-2207263800/6210

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode