Děláme to, co umíme a děláme to s láskou

Fakta o biopotravinách vs umělých konvenčních

21.02.2012 08:58

Umělá strava.....

    Pečlivě studuji složení a původ potravin kolem sebe. Přečetl jsem nespočet studií na téma eko, bio, konvenční. Vynechám-li reálnou možnost lobbingu obou stran, cítím z informací a reálného konzumu obou druhů potravin následující zjištění.
    Bio a konvenční potraviny mají dost zásadní rozdíly co se původu a obsahu týče. Rozdíl výroby zřejmý především ve způsobu dopravování živin k rostlině i to, co se k rostlině dopravuje. Vycházím z předpokladu, že zatím není nikdo chytřejší než příroda sama. Pokud příroda vymyslí své dusíkaté hnojení, je člověk sice schopen to okopírovat, ale nikdy to nebude stejně hodnodtné dusíkaté hnojení jako od přírody. Problém posl. několik desetiletí na hospodářských půdách je v tom, že zemědělci ve valné většině používají průmyslových hnojiv. Dám podobný příklad z běžného života, který s tímto tématem velmi úzce souvisí. Všichni víme, že domácí knedlík je prostě lepší než kupovaný. Obecně, je vše domácí obvykle chutnější a zdravější než vše kupované. A proč asi? Protože sebe sami přeci šidit nebudeme. Ale od cizích se šidit necháme? Tak jako jsou přírodní hnojiva a náš domácí knedlík, tak jsou průmyslová hnojiva a kupovaný knedlík. A podobnost tu je a nikdo mi ji nedokáže vyvrátit. A tak nám zemědělci desítky let hnojí něčím, co nám jen částečně nahrazuje živiny v půdě, které by tam EZ hospodařením standardně byly. O výrobě hnojiv, jejich dopravení na půdu, následné erozi a odplavení do lidských studen pomlčím, to je kapitola sama pro sebe. Určuje to jen, jak jsou konvenční hospodáří špatnými hospodáři a nejsou nic jiného, než průmysl v trochu jiné podobě na který jsme zvyklí. Umělá hnojiva jsou sice fajn, pohodlná, lehce manipulovatelná, a mají plno jiných výhod, ale to zásadní jim chybí! Chybí jim ta kvalita rovna hnojivům přírodním. A tak, jako rostliny na konvečním poli musí zemědělec hnojit umělými hnojivy, stříkat proti plísním, škůdcům a podobně, tak i na stejném základu funguje lidské tělo. Jsou to spojené nádoby a o tom není pochyb. Pokud pěstujeme plodiny konvenčním způsobem, nemůžeme čekat, že nám vyroste tak kvalitní obilí, či jiná potravina, co se obsahu látek týče jako v Bio režimu. Pokud v hnojivu něco chybí, je nevyvážené, může se rostlina sama od sebe pokusit o "dokonalost" ale to jen v omezené míře. Rozdíl mezi konvenčními potravinami a biopotravinami, rozuměj opravdové bio, je samozžejmě v obsahu zdraví prospěšných látek. Protože Bio vzniká přirozeným způsobem, oproti umělému konvenčnímu. A porovnáme-li kvalitu konvenčnímch potravin a Bio potravin, jejich složení v podrobné míře, dojde každý rozbor k závěru, že umělé potraviny se nikdy nedokáží vyrovnat těm biopotravinám. Nikdy nedojde žádným věděckým výzkumem, minimálně v této době, k nahrazení funkčních látek umělými. Ten rozdíl v kvalitě potravin se musí někde projevit. Projevuje se v ceně produktu a později se projevuje ve spokojenosti konzumenta. Ta zpočátku vyšší cena je především dána kvalitou a složením biopotravin. A jak se obvykle řeší nejdříve následky a až později důvody a prevence, je to stejné jako lidské zdraví. Bio potraviny mají absotlutně kladný podíl na kvalitu lidského zdraví. Výrobci potravin se mnohdy ohánějí složením potravin v podobě tabulek s energetickou hodnotou, tuky, sacharidy, vápníkem, maximálně svou tabulku rozšíří na informaci o mastných kyselinách, a podobně. Řekněte mi, kdo je tak hloupý, že mu stačí tato jednoduchá tabulka?! Je snad lidský život založen na těchto pár hodnotách? To je přeci nesmysl! Lidské tělo jako funkční mechanismus potřebuje od každé látky svůj podíl. Problém je, že co člověk to originál, proto neexistuje jedna rada na to co a jak konzumovat. Zásadní informace je ale jedna: pokud dáte přednost biovýrobkům, dostanete do těla o mnoho více tělu prospěšných látek, než klasickou umělou stravou. A s ohledem na to, že každé tělo je originál a reaguje jinak, je nynější boom rakovin a jiných nemocí důsledek především toho, co a jak jíme, kde a jak žijeme. Stejně jako z roslitny živené pouze určitou sortou umělých hnojiv, tak i z člověka nemůže při tomto umělém stravovaní vyrůst 100% zdravý jedinec. A co si budeme namlouvat, lidské tělo je o mnoho složitější než rostliny, proto těch funkčních látek potřebuje mnohem širší spektrum, které nám nikdy umělé potraviny nenahradí.
    Pokud máte chuť, sílu a odvahu změnit svůj život k lepšímu, nemáte jinou cestu než se zamyslet nad tím, co vše a jak konzumujete, protože je obecně známo z mnoha výzkumů, že tradiční biopotraviny vašemu tělu dodají o mnoho více za krapet vyšší cenu, než klasické konveční potraviny, do kterých výrobci narvou plno umělých náhražek, jen proto, aby to jakž takž vypadalo a chutnalo - a to je špatně! To je špatně především pro vás, pro konzumenty. Výrobci je to jedno, jde mu o prosperitu podniku.

 

Doufám, že jsem vám tímto svým názorem krapet rozšířil pohled na problematiku bio, tolik omýlaného bio......  

Kontakt

Martin Horňák

infozavináčpeceokrajinu.cz

IČO: 76444554

telefon není, bylo příliš mnoho telefonního spamu
Datová schránka ID: sm7h9ru
Bankovní spojení č.ú.:
670100-2207263800/6210

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode