Děláme to, co umíme a děláme to s láskou

Mulčování kolem stromů v praxi

19.11.2011 19:53

O mulčování toho bylo napsáno již přemnoho, ale i já mám potřebu přilít vodu na kolo mlýnské.

    Snad každý živý tvor má potřebu přizpůsobovat si svoje životní prostředí svým představám. Lišky dělají nory, srnky si stelou v trávě, člověk staví domy, natírá zdi, pořizuje obrazy. Stromy a keře nemají z našeho pohledu moc způsobů jak si přizpůsobit svůj životní prostor. Jejich čas plyne jinak než lidský, takže z našeho pohledu může působit opadávání listů/jehličí jako nepořádek na zahradě. Pokud to někdo chápe takto, chybuje. Úklid listí/jehličí je pro stromy a keře nepřirozený. Představte si, že vám každý rok někdo sebere pohodu vašeho domova. Listí není odpad. 
    Důvod proč si stromy a keře pod sebe stelou je jednoduchý. Listí se časem rozloží na látky které strom potřebuje ke svému spokojenému životu-je to něco jako kompost. Druhým důvodem je omezení okolní vegetace rostoucí pod stromem, neboť ta stromu odebírá živiny z půdy a vodu z nebes, čili spadané listí zde funguje jako jakási poklička.

Zde je praktická ukázka jak stele příroda: 

    A jelikož jsou lidé tvorové z opic, dokázali po dlouhém čase pochopit a prakticky využít-vzniklo tedy mulčování. 
Lidské mulčování je z větší části o dost masivnější než to přírodní. Někdy to přináší i negativa, například použití slámového mulče může přilákat menší hlodavce, kteří pak v zimě okusují kořeny. Já osobně používám pouze mulč z trávy, který se zatím nejeví atraktivní pro hlodavce.  

Zde je praktická ukázka:

Kontakt

Martin Horňák

infozavináčpeceokrajinu.cz

IČO: 76444554

telefon není, bylo příliš mnoho telefonního spamu
Datová schránka ID: sm7h9ru
Bankovní spojení č.ú.:
670100-2207263800/6210

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode